УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

уторак, 01. април 2008.

Свет окренут наопачке? / Мајкл ГОРМАН

Иако се испоставило да се збила две године пре него што је потписан званични мир, предаја лорда Корнволиса октобра 1781. у Јорктауну, Вирџинија, означила је успешан завршетак Америчког рата за независност. Био је то дан када је осигурана независност Сједињених Држава. Дана 19. октобра, после жестоке расправе о условима предаје, поражене британске у немачке трупе "измарширале су са умотаним заставама, док је мелодија кокоју су изабрале да прате био стари британски марш сасвим одговарајућег наслова Свет окренут наопачке.
Има оних који верују да у будућности библиотека лежи неки електронски Јорктаун, да је широка употреба електронске комуникације револуционарна сила колико и Устаничка уједињена војска Американаца и Француза, и да ће, пре раније него касније, гарнизон традиционалне библиотеке пасти, остављајући библиотекаре да краду са попришта - њиховог света окренутог наопачке. Питање је, наравно, да ли ће та технологија уништити или ојачати библиотеке. Је ли Виртуелна библиотека у рату са традиционалном библиотеком или је могуће да оно што проживљавамо није револуција а сигурно не рат? Уверен сам да се "дигитална револуција", "Информатичко доба" и све друге фразе уобичајене данас само шупље метафоре и да нас одвлаче од правца у коме треба да идемо - правца инкорпорације, сарадње, суживота и мирног напретка. Једини метафорички рат за који знам у овој арени је рат око доделе средстава између традиционалних библиотечких ресурса и дигиталне технологије. То је важна борба и то са правим последицама, али није ни ствар узвишених принципа ни од филозофског значаја. Како је већ примећено, има људи који верују или тврде да верују да ће електронска технологија истерати све друге облике записивања, ширења и очувања знања и података, и на тај начин претворити образовање, учењсе, доколицу и природу друштва. Ипак, већини се чини очитим да се таква револуција не догађа и да се неће догодити и да ће библиотеке наставити да примењују електронску технологију на све програме и услуге, побољшавајући на тај начин услугу коју чинимо друштву. Прво гледиште је уско, готово тоталитарно. Друго је визија еволуције, побољшања, раста и напретка.
Мајкл ГОРМАН
Предговор књизи НАШЕ НЕПРОЛАЗНЕ ВРЕДНОСТИ:
Библиотекарство у XXI веку. -
Београд, Филолошки факултет, 2007. - 224 стр.
Превод Сергеј Мацура. - ISBN 978-86-86419-34-7
Објављујемо овај изврстан текст, који се тиче не само библиотека већ и архива
и чувања вредности, подстичући наше сараднике и посетиоце да прочитају
у целини споменуту Горманову књигу, која је објављена, на жалост, у симболичном тиражу (500 примерака).

Нема коментара:

Популарни постови

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden
Прелепо. Музика пробија све баријере,па и баријере језика. Али,како би добро било, да сте додали, макар у неколико реченица, сажетак ове романсе на српском, за оне који не знају тај језик на коме се пева, већ само свој матерњи... * Slavica Stefanovic 15.01.2017. 1 Одговори DRAGI , MIROSLAVE , PRIMEDBA VAM JE NA MESTU ..... RAZLOZI ZA TO POSTOJE , KADA BIH JE PREVELA , BILO BI KAO DA PRICAM NAJLICNIJU PRICU , PA , NI TO MOZDA RAZLOG NIJE , I LICNIJE OD NAJLICNIJEG JA ISPOVEDAM . MOZDA JE SAMO TAJ OSECAJ , TAJNE TUGE , CINI POSEBNOM ... MA KAKO , VERUJTE , CIM UZMOGNEM SOBOM , POPRAVICU TO , PREVODOM ....RADOST VAM OD , BOGA .... *** Драга Славице, мислио сам најкраће - само романса о... итд. иначе, још једном, хвала вам на указивању ...Таман посла да тражим још и да преводите, целу песму, било би то премного...свако добро и од бога благослов! *** Вази, УЦИНИЦУ тразено, РАДУЈУЦИ СЕ ... *** MOJ DEDA JE BIO POTOMAK SEFARDA , I UPRKOS POZIVU RABINA , KOJI JE BIO NEBLAGONAKLON PREMA , PEVANJU USPAVANKI , RADO MI IH JE PEVAO , KAO MALOJ DEVOJCICI . PAMTILA SAM IH , JER SAM RANO NAUCILA , DA SU ONI KOJE VOLIMO , KRATKO NA NASEM ZIVOTNOM PUTU . * OVU SAM ROMANSU NEOBICNO VOLELA , JER JE BILA SVE STO SAM TREBALA DA ZAPAMTIM ZA ZIVOT , A I ZBOG TOGA STO KOD SEFARDSKIH ROMANSI , VI MENJATE TEKST PREMA VRSTI TUGE , KOJU IMATE KAZATI .KASNIJE , SAM POREDILA SRPSKE USPAVANKE , SA OVIM , VEC POZNATIM I UVIDELA , DA TUGA UVEK IMA ISTU MELODIJU , MA NA KOM JE JEZIKU PEVALI . * NANI , NANI , KAO SRPSKO , NINA NANA ... dormu , dormu , je sefardski ladino , koji je specifican jezik , spanskih jevreja , izraz koji kaze , dormi , dormi , spavaj , spavaj ....majka. zena . Zena razgovara sa muzem , kome se ne obraca , vec to sto mu ima reci , kazuje u uspavanku svom sinu , koga uspavljuje .M uz se vraca od druge zene, a ona sinu peva , o delima oca njegova .peva detetu , spavaj duso , spavaj zivote, ali refren se menja, pominjuci njen jad, zbog nove ljubavi njenog muza i njenog novog bola . * poreklo romanse je, hispano hriscansko.ima melodicne tursko grcke paraleleali nosi i nemetricke muzicke karakteristike .JA JE BESKRAJNO VOLIM , KAO STO SU SVI MOJI SPANSKI PRECI , PROTERANI IZ SPANIJE KOJU SU TOLIKO NESRECNO LJUBILI , U SVAKU PESMU STAVLJALI , SMESAN , JAD I ZUC , ZA VOLJENNJEM ONOGA , GDE SU KAO I SVUDA BILI SAMO STRANCIKOJI SU PRESLI REHU , HEBREJI ... * A OPUTOVAVSI SVET , RAZUMETE , DA SMO SVI STRANCI NA ZEMLJI , I DA SA TOM PLANETOM I NEMAMO BAS MNOGO VEZE , I DA JE OPELO POSLEDNJE USPAVANKE , JEDINI PRAVI , PUT KUCI , NEBO -DA BAS TAMO I DA BAS KUCI .